20-jarig jubileum

Dit jaar vieren we het 20-jarige NetRom jubileum en dit gaan we groots vieren tijdens onze relatiedag in oktober. Ik kan het niet laten om even terug te kijken op de afgelopen jaren…

Het begin van nearshoring
Toen ik in 1999 in Craiova neerstreek, stond software ontwikkeling hier nog in de kinderschoenen. NetRom was letterlijk het eerste bedrijf actief in nearshore outsourcing. Overigens hielden we ons niet alleen bezig met softwareontwikkeling, NetRom was eveneens importeur van hardware. De eerste programmeerwerkzaamheden vonden dan ook plaats tussen grote stapels computers. Destijds kregen we internetverbinding zelfs nog per satelliet. Ik weet nog goed dat we regelmatig tussen de transponders van de satelliet moesten switchen om 8 kB per seconde (of iets dergelijks) te bereiken. In 1999 had ik dan ook niet kunnen vermoeden dat de omstandigheden voor softwareontwikkeling hier nu zó gunstig zouden zijn. Bijzonder weetje; de eerste 10 ontwikkelaars die in 1999 tussen de computers werkten behoren nóg steeds bij ons team. De meeste zijn inmiddels doorgegroeid naar leidinggevende functies.

Ontwikkelproces
Het draagvlak bij Nederlandse softwarebedrijven voor het uitbesteden van softwareontwikkeling naar Roemenië was anders dan nu. In de eerste jaren had ik mijn handen vol aan het wegwerken van vooroordelen bij opdrachtgevers. De internetbubbel (Nina Brink, weet u nog..) was net gebarsten. Waar onze opdrachtgevers van nu vooral getriggerd worden door toegang tot brede technologische kennis en sectorspecifieke ervaring was destijds het prijsvoordeel motivatie nummer 1. Het draagvlak is nu vele malen beter. Zelden komen wij nog IT-organisaties tegen die niets met nearshore softwareontwikkeling doen.

Oprecht trots
Terugkijkend hebben we op een aantal belangrijke momenten de juiste beslissingen genomen, bijvoorbeeld bij het opzetten van een sales en marketing organisatie in Nederland en de uitbreiding naar ons huidige pand. Maar waar ik echt trots op ben is dat we vanaf het begin het besef hadden dat onze ontwikkelaars verreweg de belangrijkste en onmisbare schakels zijn. Het succes van onze organisatie draait om het succesvol creëren van omstandigheden waar getalenteerde medewerkers zich uitgenodigd voelen tot samenwerken, kennis delen en plezier beleven. Door de huidige schaarste op de IT-arbeidsmarkt zie je allerlei bewegingen bij bedrijven die plotseling doorkrijgen dat ze iets aan het HR-beleid moeten doen omdat ze niemand kunnen krijgen. Bij NetRom zit het in ons DNA. Nóg een bijzonder weetje: 300 van onze in totaal 330 medewerkers in Nederland en Roemenië zijn universitair geschoolde informatici.

We blijven (ons) ontwikkelen
Inmiddels werken we dagelijks met meer dan 300-IT professionals aan steeds complexere softwareproducten. 50 van deze mensen werken inmiddels langer dan 10 jaar bij NetRom Software. Aan de andere kant werkt het ook: de gemiddelde duur van de relatie met opdrachtgevers bedraagt meer dan 8 jaar en stijgt voortdurend. Met sommige werken we al meer dan 14 jaar onafgebroken samen! We bouwen nóg verder aan de toekomst; eind 2016 presenteerden we de eerste plannen voor de NetRom Campus en onlangs zijn de eerste palen in de grond geslagen. Mede dankzij onze mensen kunnen we jaarlijks zoveel mooie stappen maken. Ik kijk terug op 20 geweldige jaren, maar vooruitkijken is eigenlijk nog veel belangrijker. Onder andere met de ontwikkeling van de campus stomen we NetRom klaar voor een fascinerende toekomst.