Commitment

CommitmentJe kunt vaststellen dat Nederland in een aantal opzichten een voorsprong heeft op Roemenië. Denk aan het Bruto Nationaal Product, de in Nederland nog altijd functionerende verzorgingsstaat of de integratie van minderheden, hoeveel daarop ook is af te dingen. Maar wanneer wordt een voorsprong een remmende voorsprong?

Zwarte Zee

Afgelopen weekend hadden we een teambuilding-weekend voor onze medewerkers. Zaterdagochtend rond 5 uur verzamelden de 215 deelnemers zich op het station in Craiova. Met een afgehuurde trein reden we naar Constanţa aan de Zwarte Zee. In en om resort Vox Maris in de badplaats Costineşti hebben we ons twee dagen lang uitstekend vermaakt met de genoegens van strand, spel en goed gezelschap.

Longines

Tot de hoogtepunten behoorde – behalve de pokeravond – de uitreiking van de loyalty awards. De 22 medewerkers die dit jaar de eerste 5 jaar van hun dienstverband volmaken, ontvingen een gegraveerde houten vulpen. De 13 jubilarissen die in 2017 alweer 10 jaar bij ons werken, kregen een Zwitsers Longines-horloge overhandigd. In totaal hebben we nu al 33 medewerkers 10 jaar of langer in dienst en 55 medewerkers 5 jaar of langer. Dit onderstreept hoe laag het verloop in onze organisatie is, en hoe succesvol de opbouw van expertise en ervaring.

Bruisend

Wat mij bij bedrijfsuitjes vaker opvalt, maakte ook dit weekend tot een bijzondere ervaring: het is de ongelooflijke hoeveelheid positieve energie en betrokkenheid die onze medewerkers uitstralen. Het bruist en sprankelt, het plezier is tastbaar en het respect voor de organisatie en onze missie is duidelijk voelbaar.

Persoonlijke keuze

Misschien komt dat ook doordat deelname niet verplicht is. De 80% van de medewerkers die meegaan, doen dat voor hun plezier. Ze trekken graag met elkaar op, ze zijn nieuwsgierig naar collega’s die ze minder goed kennen en naar nieuwe ontdekkingen en ervaringen in hun specialisme. Dat dat in privé-tijd gebeurt, boeit niet. Persoonlijk vind ik het indrukwekkend om mee te maken dat 215 mensen zich met zoveel enthousiasme en waardering overgeven aan een gemeenschappelijke missie.

Nieuwe schaarste

Ik durf te stellen dat de positieve energie en de uitzonderlijk sterke betrokkenheid van onze medewerkers misschien geen uniek, maar wel een in Nederland snel schaarser wordend verschijnsel vormen. Of en hoe dat precies samenhangt met de relatieve voorsprong van Nederland in sociaal-economisch opzicht, weet ik niet. Wat voor mij telt, is dat de sfeer in ons bedrijf per saldo direct zichtbaar is als veel can-do daadkracht en vakmanschap.

Versterkt commitment

Wat ik aan dit weekend overhoud is niet alleen de conclusie dat we als werkgever kennelijk iets goed doen – hoe belangrijk het ook is om dat vast te stellen. We stellen ons tegelijk de vraag hoe we deze ontwikkeling op termijn optimaal blijven vormgeven. Ik prijs me er gelukkig mee dat onze keuzes in HR goed blijken te werken. Onze visie op de middellange termijn krijgt duidelijk vorm in de plannen voor de NetRom Campus en het afgelopen weekend is het commitment van onze medewerkers alleen maar verder versterkt. Net als het mijne.