Dynamiek

Ik reis graag. Komend weekend vertrekken Mirçea Negrila en ik weer naar Nederland voor een lange reeks afspraken bij zakenrelaties in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Ik vind het leuk om onderweg te zijn. Ik hoor graag wat mensen bezighoudt en werk graag aan oplossingen. Dit alternerende bestaan tussen Craiova en het Westen van Europa verloopt betrekkelijk moeiteloos. Maar terwijl er voornamelijk overeenkomsten bestaan tussen de zakelijke culturen van Roemenië en West-Europa, is er ook een duidelijk mentaliteitsverschil. Dankzij dat verschil voel ik me iedere keer uitstekend als ik weer binnenkom op de zaak in Craiova. Welk verschil bedoel ik?

Inzet
Het heeft te maken met inzet, en daardoor met dynamiek. Zodra wij onze medewerkers een concreet plan of doel voorleggen, zetten zij zich daarvoor in. Zonder reserves. Ze zoeken oplossingen bij een probleem in plaats van problemen bij een oplossing. Van die houding krijg ik energie, in plaats van dat het energie kost. De overgave waarmee onze mensen zich inzetten zorgt samen met de duidelijke afspraken en doelstellingen in ons bedrijf voor een prettig soort productieve spanning. Het is geen stress, maar wel een dynamiek die zeer positieve effecten heeft op zowel de mensen als de onderneming.
Voorbeeld
Een voorbeeld: door de crisis steeg de werkloosheid hier in Craiova in 2009 dramatisch. Net als veel van onze medewerkers wilden wij van de directie daar iets tegen doen: terwijl wij allemaal leuk werk hadden, sloeg de werkloosheid hard toe in onze eigen sociale omgeving. Omdat wij weten dat we als team snel en doelgericht kunnen schakelen met verschillende partners, hebben we een plan gemaakt. Het project Work First kwam in 2010 in samenwerking met onder meer MaetisArdyn van de grond. Ik heb u er in een eerdere post Craiova over bericht. Inmiddels zijn via onze stichting ASEF de eerste 100 van de beoogde 3000 mensen aan werk geholpen, mede dankzij een bijdrage van 5 miljoen van het ESF.

Energie
Zoals het met WorkFirst gaat, zo gaat het met ieder project: er is energie, inzet en daadkracht. Dat kan komen doordat wij onze mensen streng selecteren. Wat zeker meehelpt, is dat de projectmanagers en de operational managers zich stuk voor stuk binnen onze eigen organisatie en cultuur hebben ontwikkeld. Een derde reden is dat wij onze mensen laten delen in het stelselmatige succes van de onderneming, dat ten slotte dankzij hen tot stand komt. Dat doen we uit principe en we zien het rechtstreeks terug in hun inzet.   

Prettig werken
De open houding waarmee Roemenen in het leven staan, hun gretigheid om kansen te creëren en te benutten, hun inzet zonder voorbehoud: het zorgt voor een dynamiek waarin het uiterst prettig werken is. Daarom ga ik altijd weer graag op reis.