Nearshoring – meetbare meerwaarde

Toen ik in 1998 hier in Craiova verzeild raakte, stond nearshoring nog in de kinderschoenen. Ik vermoedde ook niet dat de omstandigheden hier er zó gunstig voor zouden zijn. Dat werd pas duidelijk bij het ontwikkelen van de eerste business: Roemenië heeft een zeer jonge bevolking, Craiova is even groot als Utrecht en de stad heeft twee universiteiten. Alle studenten spreken vloeiend Engels en wij selecteren ieder jaar de allerbeste jonge informatici.

Roemenië: volop kennis, motivatie en ambitie
In de relaties met opdrachtgevers had ik aanvankelijk mijn handen vol aan het wegwerken van vooroordelen. Corruptie en bureaucratie spelen geen rol in de Roemeense IT-sector. NetRom werkt volledig onder Nederlands recht. Met name sinds de toetreding tot de EU in 2007 begrijpen mensen in West-Europa dat Roemenië een Europees land is dat in meerdere opzichten al eeuwenlang vlakbij ligt. De IT-sector hier doet niets onder voor die in Nederland qua opleidingsniveau, betrouwbaarheid en innovativiteit.

Effectief risicomanagement
In de eerste jaren werden onze opdrachtgevers vooral aangetrokken door het prijsvoordeel. Omdat we vanaf het begin systematisch investeren in kwaliteit, veranderde de samenstelling van onze klantenbase. Het percentage grotere en met name beursgenoteerde bedrijven begon te stijgen, net als de volumes. Het ontwikkelproces is onze expertise en wij geven duidelijke garanties op levertijd, prijs en kwaliteit. Steeds meer organisaties zien in dat nearshoring via een gespecialiseerd ontwikkelbedrijf een belangrijke bijdrage aan optimaal risicobeheer kan zijn.

Hoe complexer, hoe beter
Een andere ontwikkeling is dat nearshoring een oplossing is voor steeds complexere softwareproducten. Aanvankelijk kreeg ik nog wel eens te horen dat processen zó complex waren en bedrijfsregels zó bijzonder, dat uitbesteden niet denkbaar was. Het is voor ons altijd een uitdaging geweest om aan te tonen dat we in complexe processen volledig tot ons recht komen. We bijten ons graag vast. Als het management niet in staat is de business logica expliciet te maken, weet ik dat de organisatie echt een ander probleem heeft dan de vraag: uitbesteden of niet?

Strategie: wederzijds succes
Anders dan met veel offshore-bedrijven in bijvoorbeeld Azië, heeft samenwerking met nearshore-bedrijven de voordelen van overeenkomsten in taal, werktijden en bedrijfscultuur. We laten nu al twaalf jaar zien dat nearshoring gegarandeerd betrouwbaar is en zich uitstekend leent voor complexe processen. Onze strategie werkt: omdat we gaan voor wederzijds succes in langetermijnrelaties, zie ik een grote toekomst voor nearshoring en NetRom Software.

Armoede en NetRom
Het grootste contrast tussen Nederland en Roemenië is de armoede van de bevolking hier. Als organisatie nemen we daarin onze verantwoordelijkheid. We zettten systematisch mensen en middelen in voor projecten op gebieden als alfabetisering, welzijn en organisatie-ontwikkeling. Onze organisatie maakt deze keuze als een tweede natuur: veel initiatieven en middelen komen direct van de werkvloer. Zo hebben onze medewerkers laatst tien weeskinderen uitgenodigd om mee te doen aan onze reguliere sportavond. De kids kregen een trainingspak en een leuke avond. Het is een kleinschalige actie, die u en mij laat zien dat onze mensen oog hebben voor hun omgeving. Ik ben er eerlijk gezegd wel trots op. Er is nog veel te doen.