Omdat het klopt

Enkele jaren geleden begon onze samenwerking met het Nederlandse MaetisArdyn. Het bedrijf is gespecialiseerd in verzuim- en gezondheidsmanagement in het algemeen en in het begeleiden van mensen naar werk in het bijzonder. De prestaties in grootschalige reïntegratieprojecten in Nederland, Duitsland en Israël zijn bepaald indrukwekkend en gebaseerd op een uiterst praktische, niet-bureaucratische aanpak. Alles wat het een kandidaat moeilijk maakt om aan de slag te gaan, wordt direct aangepakt: WorkFirst.

Craiova: 3000 werklozen naar een betaalde baan   
De crisis sloeg hier een klein jaar later toe dan in Nederland. Op dit moment vallen er zware klappen: de geregistreerde werkloosheid is opgelopen tot 7%. Onder groepen als minder goed opgeleide Roma ligt het percentage sterk hoger, om maar te zwijgen van de niet-geregistreerde werkloosheid. Toen ik vorig jaar zag hoeveel impact de werkloosheid heeft op het leven in de stad, zijn de mensen van MaetisArdyn en ik gaan nadenken over het toepassen van de MaetisArdyn-aanpak hier in Craiova. We zijn gaan praten met het gemeentebestuur en met beleidsmakers in Brussel, Boekarest en Den Haag. Na enkele duizenden uren werk aan het indienen van een complete aanvraag, is het resultaat dat wij met een aantal partners vanaf begin volgend jaar 3.000 werklozen aan betaald werk gaan helpen met 5 miljoen euro ESF-geld.

Bewezen aanpak
Onze 20 case managers stellen samen met ieder van de 3.000 werklozen een persoonlijk en praktisch actieplan op. Elke vorm van achterstand wordt weggewerkt: iemand met een slecht gebit gaat naar de tandarts, iemand zonder net pak voor zijn sollicitatie gaat naar de kledingwinkel, enzovoorts. Opleidingen zijn cruciaal: van een cursus Hoe schrijf ik een cv? tot praktijkdiploma’s of werken met Office. Ons doel is iedere werkloze snel en zonder bureaucratie naar werk te leiden.  

Start: niet-commercieel
We brengen de activiteiten onder in een stichting: Equal Opportunities for Everybody. In het bestuur zitten de gemeentesecretaris van Craiova, Marius Touwen van MaetisArdyn,  ikzelf en anderen die verantwoordelijk waren voor het succes van de aanpak van WorkFirst in Nederland, Duitsland en Israël. Dit project, in zijn uitvoering volledig toegespitst op de lokale situatie, is dus niets anders dan de uitrol van een bewezen succesvolle methodiek.  

Omdat het klopt
Dit is een stap die prima past in het vrijwilligerswerk dat al onze mensen doen. Ze vinden dat het er bij hoort: wij hebben hier allemaal leuk werk en we zien van dichtbij hoe groot de gevolgen zijn als je dat niet hebt. Hier werkt het zo dat je dan gewoon iets gaat doen. Door gebruik te maken van mogelijkheden die voor iedereen beschikbaar zijn, kun je veel voor elkaar krijgen. Het zijn privé-activiteiten, maar het hoort wel bij NetRom: we doen wat we goed vinden om te doen, en dat vatten we persoonlijk op.