Sociale mobiliteit

Sociale mobilitieitOnlangs ging ik met mijn gezin naar een feest op het platteland. Een goede vriend vierde zijn verjaardag in het huis van de moeder van weer een andere vriend. Zij bleek in een klein dorp op het platteland te wonen. Het was alweer even geleden dat wij zo ver buiten de stad waren geweest.

 

Aangestampte aarde

We schrokken van de armoede. Onze gastvrouw bleek rond te komen van een maandinkomen van 150 euro. Ze woonde in een minuscuul krot. De vloer bestond uit aangestampte aarde. Het drinkwater kwam uit een eigen put. De elektrische pomp onderin die put werd nauwelijks gebruikt om slijtage van de motor te voorkomen. In plaats daarvan ging een emmer aan de ketting omlaag. De situatie van deze vrouw is helaas geen uitzondering: de armoede op het Roemeense platteland is bij gebrek aan werk vaak hardnekkig. Wonderlijk genoeg maakt de armoede een zeker geluk niet onmogelijk, zoals me eerder al opviel.

 

Sociaal mobiel

Toch was ik oprecht verbaasd toen onze gastvrouw me vertelde over haar kinderen. Haar dochter doet promotie-onderzoek in de VS en haar zoon studeert informatica aan de universiteit van Timisoara. Dit is de keerzijde van de armoede: de jonge bevolking trekt massaal van het platteland naar de steden en de sociaal-economische mobiliteit is groot.

 

Westerse middenklasse

Ik moest denken aan de stortvloed van berichten over de boze en teleurgestelde middenklasse in het rijke Westen. De media puilen uit van slecht nieuws over de middenklassen in Nederland en Amerika waar witte, laagopgeleide mannen massaal boos en bang zijn. Ze zijn boos op de politiek en bang voor het verlies van hun baan aan een robot, hun huis aan een vluchteling, hun voorzieningen aan bezuinigingen en hun identiteit aan migranten. Als ik de berichten mag geloven, heeft hun sociale mobiliteit plaatsgemaakt voor angst, woede en andere onderbuikgevoelens.

 

Brand

Hier in Roemenië zie ik iedere dag een tegenovergestelde ontwikkeling. Er is een grootschalige doorstroom van armere bevolkingsgroepen naar de snelgroeiende middenklasse. Al die kersverse leden van de middenklasse zijn niet alleen goed opgeleid, maar ook uitzonderlijk sterk gemotiveerd om iets van het leven te maken. Wat op mij veel indruk maakt, is dat die emancipatiedrang veel verder gaat dan het bekende huisje-boompje-beestje. Een voorbeeld: eind 2015 vielen in Boekarest ruim 60 doden bij een brand in nachtclub Colectiv. De brandveiligheid was niet in orde, maar dankzij corrupte bestuurders beschikte de club over de benodigde vergunningen. De bevolking begon te demonstreren met de leus Corruptie doodt!  Dat had effect: na de grootste protesten sinds de revolutie van 1989 trad de regering af en de DNA arresteerde een reeks verdachten.

 

Vastbesloten

Deze mondigheid sluit volledig aan bij de vastbeslotenheid waarmee de bevolking het land ontwikkelt en hervormt. Op maatschappelijk en economisch vlak, maar ook politiek en bestuurlijk. Het succes van NetRom Software past naadloos in deze veelzijdige groei naar volwassenheid. Het komt rechtstreeks voort uit de ongelooflijke gedrevenheid van onze mensen om het allerbeste uit zichzelf te halen. Voor mij is het iedere dag een groot genoegen om middenin dit dynamische klimaat van voortdurende ontwikkeling  te staan – en er hopelijk een steentje aan bij te dragen.