Reality check continued

In september meldde ik al dat de door sommigen gevreesde toestroom van Roemenen naar de Nederlandse arbeidsmarkt vanaf 1 januari 2014 hoogstwaarschijnlijk uitblijft. En dat het geen kwaad zou kunnen als sommige West-Europeanen hun beeld van Roemenië eens vergeleken met de feiten. In oktober hoorde ik een vermakelijk verhaal over de repercussies van een Brits kabinetsplan dat hier zó goed op aansluit, dat ik het u graag vertel.

Uit bezorgdheid over een toestroom van Roemeense werknemers die de schaarse banen voor de neuzen van Engelse werkzoekenden zouden inpikken, heeft het Britse kabinet serieus overwogen in Roemenië een campagne te starten om de Roemenen van gedachten te doen veranderen. Onder het motto You Won’t Like It Here zou men de bekende cliché’s exploiteren: slecht weer, geen werk, lelijke gezichten, buitenissige prijzen, uitpuilende metro’s, onuitstaanbaar saai eten en een meedogenloze boulevardpers.

Het plan is niet uitgevoerd en we zullen nooit weten of de wijdverspreide verontwaardiging over het dreigende gebrek aan tact van invloed is geweest op die beslissing. Zoals Tim Dowling in The Guardian fijntjes vaststelde: het zou zonde zijn geweest van de jarenlange dure promotiecampagnes, maar anderzijds perfect aansluiten bij het onovertroffen Britse gevoel voor absurde humor en zelfspot. Geïnspireerd kwam hij tot voorproefjes als If We Knew You Were Coming, We’d Have Built Some Housing, Maintained Our Infrastructure and Restarted Our Economy.

Maar hier bleef het niet bij. De Roemeense krant Gandul  (De gedachte) zag een kans, huurde Mihai Gongu van bureau GMP in en lanceerde een tegencampagne onder het motto We may not like Britain, but you will love Romania, met als uitsmijter Why don’t you come over? De campagne werd dankzij advertenties en reclamezuilen maar vooral via social media een gigantisch viraal succes, waarbij talloze Roemenen eigen varianten verzonnen. Ik citeer een paar banners:

  • Half of our women look like Kate.
    The other half, like her sister.  
  • We speak better English than anywhere you’ve been in France.
  • Charles bought a house here in 2005.
    And Harry has not been photographed naked once.
  • Our draft beer is less expensive than your bottled water.
  • Summer here lasts three months, not three hours.
  • Our Tube was not designed with sardines in mind.
    Sorry, sardines!

Alle uitspraken zijn feitelijk waar en appeleren tegelijk aan het typisch Britse sarcasme. Gandul laat Roemenië zien als een zelfbewust land waar men is voorzien van een onverwoestbaar humeur, ongeëvenaarde gastvrijheid en een vlijmscherp gevoel voor humor. Het zijn maar enkele van de vele redenen waarom het zo leuk is om hier te werken. Kom eens kijken.